zondag 5 januari 2014

La Befana


Dit weekend (5 en 6 januari) viert Italië La Befana, een van de belangrijkste feesten van het jaar voor kinderen in Italië. Ook bij het Gardameer wordt dat volop gevierd. In de nacht van 5 op 6 januari brengt La Befana cadeautjes naar de kinderen in Italië, net zoals Sinterklaas of de Kerstman bij ons.

La Befana wordt meestal afgebeeld als een oude vrouw op een bezemsteel. Ze draagt een sjaal en is met roet bedekt, omdat ze door de schoorsteen naar binnen komt. Ze lacht meestal en draagt een zak of mand met snoep en cadeautjes. Brave kinderen krijgen cadeautjes en snoep, wie te vaak stout was, krijgt alleen  wat as en kolen...

Het feest heeft wel wat weg van onze Sinterklaastraditie: kinderen hangen hun sokken bij de open haard en zorgen dat La Befana een mandarijn, een sinaasappel en een glas wijn krijgt. De volgende ochtend zijn deze lekkernijen verdwenen. Een handafdruk in de as is het enige wat nog over is van haar bliksembezoek, net als de cadeautjes natuurlijk.

In Riva del Garda zijn er op 5 en 6 januari festiviteiten, spellen voor kinderen en stands met regionale lekkernijen op Piazza III Novembre en Piazza Garibaldi langs de oevers van het Gardameer. Op 5 januari vanaf 10.30 uur en op 6 januari vanaf  10.00 uur. Rond 15.00 uur zal La Befana opduiken uit het Gardameer!

4 opmerkingen:

 1. Wat leuk! Zeker een idee om in die tijd een keer deze omgeving te bezoeken, ik denk dat mijn kinderen hier erg van zullen genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Italië is geweldig om naartoe te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het mooie Italië! ben je er naar toe gevlogen of met de auto?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sowieso geweldig om naar Italië op vakantie te gaan. Prachtig land!

  BeantwoordenVerwijderen