woensdag 28 maart 2012

Pasen bij het Gardameer


Pasen is een belangrijk feest in Italië en wordt ook bij het Gardameer uitgebreid gevierd. Anders als bij ons kennen ze in Italië geen paashaas of bont gekleurde eieren. Echter wel chocolade-eieren, van klein tot supergroot en bont versierd, soms gevuld met allerlei verrassingen en lekkernijen. De 'Colomba Pasquale', een koek in de vorm van een duif, hoort ook tot de traditie.

Goede Vrijdag is een feestdag in Italië en op Paaszondag kun je in veel plaatsen een Paasconcert bezoeken, zoals bijvoorbeeld in Arco en Limone sul Garda. Op zondag 1 april is er al een Paasconcert in Malcesine, in de parochiekerk S. Stefano om 20.30 uur. Tweede Paasdag is voor veel Italianen een dag die ze vieren met vrienden, kennissen en familieleden.

Activiteiten tijdens de Paasdagen bij het Gardameer:

  • Pasqua Musicale Arcense - Muziekfestival in Arco van 31 maart tot 9 april. Concerten op diverse plaatsen, waaronder de kerken Collegiata en SS Trinita. Vooral kerkelijke en klassieke muziek in het teken van Pasen.
  • Via Crucis in Brenzone, nabootsing van de Kruisweg van Christus op Goede Vrijdag (6 april). In Brenzone gebeurt dat door acteurs, en dat levert een bijzonder mooi schouwspel op. De processie start om 20.30 uur in de kerk van Castelletto di Brenzone, gaat door het historisch centrum van dit plaatsje aan het Gardameer en trekt dan vervolgens door olijfgaarden de bergen in naar het dorpje Biasa.
  • Pasen in Bardolino met een markt langs de oeverpromenade met wijn, olijfolie en regionale specialiteiten. Van 6 tot en met 9 april, dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur.
  • Paasmaandag is er in de olijfgaarden bij Campo (Brenzone) een feest met gratis spaghetti, polenta met worst en wijn uit de regio. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten